: 1 MDB :

Alhamdulillah.. syukur sangat2 sebab dapat scholar dari MDB. MDB tu apa? bukan Majlis Daerah Besut la.haha. . Tapi 1 Malaysia Development Berhad (1 MDB)
20/12/2010 > Ak kena pergi dengar taklimat kat Putrajaya. kat pejabat JPA. C1 x silap. ehehe. lupa da.
start majlis pukul 2. tapi PM ngan TPM sampai pkl 4.. em,memang berjanggut ar tunggu 2. 

oke. dah2! scholar MDB ni only 330 jek yang dapat. waah, bangga kot tersenarai antara 330 tu.. untuk calon SPM 2009, 300 jek yang dapat. 300 orang ni yang sedang belajar kat program persediaan untuk masuk degree / diploma..  30 yang lain 2 orang ni untung ar sket, sebab dapat naik pentas, salam2 ngan PM ( Datuk Seri Najib Razak ) , n dapat amek gambar ramai2 atas pentas 2. pergh! ramai kot wartwan time tu. aku yg dok kat bawah ni tengok jek la.. huhu! 

InsyaAllah bulan September 2011 ak dah smbung degree. abes foundation bulan 3 2011. so, 6 bulan gak ar ak menganggur. (lame tuuuu ^^!). excited + x sabar + semua ada..haha! x sabar nak sambung degree sebab dapat scholar.. hik3! 

klo amek kos yang kritikal, 1MDB akan bagi 15 ribu satu tahun. banyak tu! kos2 kritikal ni cam medic, dentist, farmasi, n so on la.. klo untuk yang kos2 bukan kritikal, 1MDB akan bagi RM7500 setahun. oke la tu kan. hehe. dorang akan masukkan setiap sem. eh, klo kos bukan kritikal untuk IPTS ( bagi sape2 yang nak masuk IPTS la ) 1MDB akan bagi 10 ribu setahun.. <da gatal tangan dah nie :P >

Scholar ni bukan bawah JPA, tapi ade link ngan JPA. JPA yang tolong carikan sape2 yang layak dapat scholar nie (agaknye la.hehe ). tapi majoriti, x pon semua la yang dapat scholar ni sapa2 yang pernah pergi interview dengan JPA, tapi x dapat. dalam istilah lain nya, failed la.hik3! salah sorang yang failed 2 aku la..haha. tapi dah rezeki dapat scholar yang ni lak. :)
pastu kira nya yang terpilih gak ar. dorang pilih sapa2 yang dapat 10A ke atas time SPM dulu.

time pergi majlis tu, pegawai JPA ada ar bagi taklimat sket2 pasal benda nie. yang paling best, kiteorang yang dapat ni x ada sebarang ikat janji dengan JPA pon, maksudnya klo la pointer exam x brape bagus ke, pihak dorang x akan tarik balik ar scholar ni. untung!puhhh. 
tapi de satu syarat jek, klo stiap kali abes exam, kena inform JPA brape pointer kita dapat. nak survey kot.huu.

dapat benda nie. *sulit* :P
pic x clear.huhu.
wat2 nampak sudah.

:: NST


6 orang buat nakal:

~hAKim ZaiLAn~ said...

lorh,ngatkan masjlis daerah besut..
teringat tong sampah besar tu..hahah
wahh..untung r xkena tarik balik..
lagi best drpd JPA..tahniah2.

akmal afiqah said...

haha. ak first2 igt MDB 2 gak.
tenkiu2.. rezeki semue nie ^^

AJIB said...

Good luck ye akmal...belajar tu nt elok2 tau hehehe :-)

akmal afiqah said...

i will.. :)

sekamar rindu said...

salam..

sangat bangga ..kerana menjadi folower awak yang ke ***100.


bangganya saya...:)

Anonymous said...

Hey, I am checking this blog using the phone and this appears to be kind of odd. Thought you'd wish to know. This is a great write-up nevertheless, did not mess that up.

- David

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...