Transparent Header

Salam uols! hari ni jom lah kita bertutorial. HEHE. (lama gilak x update blog ni T.T)
ada kawan yang tanya, nak buat header transparent macam mana.

oke! paling penting kena lah ada Adobe Photoshop dulu. x kesah la cs3 or cs5. semua boleh guna. kalau x ada, silalah mendownload dulu ya! :D

first step, carilah gambar anda yang sesuai . itupon kalau nak tepek gedabak gambar anda dekat header. x nak letak pon x apa..

# file > open (ctrl + O ) > cari file pic anda.
# right click di layer tersebut, > duplicate layer. atau lebih senang press ctrl + J.


# lepas keluar background copy, sila tutup mata background tersebut. macam ni.


# boleh start padam2 background yang x berkenaan..
untuk hasil lebih baik, zoom besar2 gambar tu. lepas tu padam.


# dah siap padam2, hasilnya..


# sekali lagi, File > New ( ctrl + N ) > lepas tu buat la size yang anda mahukan.
 cadangan 1000 x 400 px

# copy layer yang telah dipadam2 tadi ke layer yang baru..
# boleh la nak buat tulisan-tulisan mengikut citarasa anda..


# untuk mengedit supaya nampak lebih comel, right click di layer tersebut, dan pilih blending options.


# dah siap edit? sila tutp mata dekat background tu.
# save :) tapi dalam format PNG oke!



hasilnya..
 transparent header.. ^___^


 terimakasihsudijenguk.
x faham boleh tanya .






Pemutus kepala bayi telah dijumpai

Sambungan dari entry lepas. baca entry sebelom ni dulu. ^..^ SINI [link] 

Masih ingatkah lagi dengan baby yang malang ini?

Dalang bagi kejadian tersebut telah dapat dikenal pasti oleh Detektif Mifie. HAHA. Motif berhubung kejadian berikut belum dapat diselesaikan lagi. Masih dalam siasatan pihak atasan. 

Pesalah yang telah memutuskan kepala bayi tersebut  =.=!
-
-
-
-
-
-
-
-

Bayi bogel kepala putus masih lagi tersenyum T.T

Isu buang bayi nyata tumbuh kembali. Dahulu ia pernah hangat seketika, kembali senyap tetapi kini semakin menjadi-jadi. Sering meniti dari bibir ke bibir umat manusia dari segenap empat penjuru dunia berkenaan dengan permasalahan isu pembuangan bayi.

Taktala teringat dekat bayi sorang ni. sebak sangat. bayi ni sangat-sangat dan teramat comel. kulit putih melepak, gebu lagi. mata warna gray. Ala-ala anak mat saleh gitu. memang comel la.
Dia asyik senyum je. nanges nak susu pon still senyum. tiap kali lepas hisap susu, baby ni akan sendawa. kuat sangat. bukan tu je, siap boleh kluar angin dekat funggung lagi. ppffftt! x ada sivik betol baby ni.

Setelah agak lama tidak bertanya khabar tentang bayi ni, dia dijumpai dalam keadaan yang amat menyedihkan.

AMARAN : sesiapa yang lemah semangat dinasihati untuk tidak melihat dengan lebih lanjut.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

SAYA NAK GA DARI KOREA DAN BANDUNG!

Photobucket

JOIN. 
di tag oleh LUQAZ

tag dorang yang awesome!

2- aril

nak join? klik SINI [link]
-done-
n.n

GEGAR BLOG JULAI 2011 !

Santai Bersama BEN ASHAARI

kasi gegar bulan Julai ni dengan sifu BEN.
jom pakat join dengan kadar segera. 
klik sini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...