Transparent Header

Salam uols! hari ni jom lah kita bertutorial. HEHE. (lama gilak x update blog ni T.T)
ada kawan yang tanya, nak buat header transparent macam mana.

oke! paling penting kena lah ada Adobe Photoshop dulu. x kesah la cs3 or cs5. semua boleh guna. kalau x ada, silalah mendownload dulu ya! :D

first step, carilah gambar anda yang sesuai . itupon kalau nak tepek gedabak gambar anda dekat header. x nak letak pon x apa..

# file > open (ctrl + O ) > cari file pic anda.
# right click di layer tersebut, > duplicate layer. atau lebih senang press ctrl + J.


# lepas keluar background copy, sila tutup mata background tersebut. macam ni.


# boleh start padam2 background yang x berkenaan..
untuk hasil lebih baik, zoom besar2 gambar tu. lepas tu padam.


# dah siap padam2, hasilnya..


# sekali lagi, File > New ( ctrl + N ) > lepas tu buat la size yang anda mahukan.
 cadangan 1000 x 400 px

# copy layer yang telah dipadam2 tadi ke layer yang baru..
# boleh la nak buat tulisan-tulisan mengikut citarasa anda..


# untuk mengedit supaya nampak lebih comel, right click di layer tersebut, dan pilih blending options.


# dah siap edit? sila tutp mata dekat background tu.
# save :) tapi dalam format PNG oke!



hasilnya..
 transparent header.. ^___^


 terimakasihsudijenguk.
x faham boleh tanya .






6 orang buat nakal:

puteяi ʓαняα said...

wahh! rajinnye buat tutorial ni..bukan senang nak buat tutor ni

anum_ZEA said...

comeyl!! :D

Bashtiah said...

oh cool! tp buat masa skrg xrasa nak tukar header lagi lah. heh.

Virgo's Violet said...

hehe..nice tips! feel free 2 follow me back yeah! :)

UsTaZaH CokLaT said...

awop ter! bpe kali doh dok try. x cekak buleh2 ag.

UsTaZaH CokLaT said...

x reti la nk bt.. banyok kali dah try. xleh jgak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...