homemade sushi

salam.
hari ini sesi memasak bersama fefiqah :p harini nak share macam mana nak buat sushi. eh? biar betik? hehe. betol la. senang je nak buat ni. 
walaupun salah teknik cara gulung, makan tetap best. hihi
bahan-bahan yang diperlukan :

1.  seaweed dan tikar. xde tikar pon x apa. seaweed haruslah berbentuk segi empat.
sumber google
2. masak nasi. kuantiti ikut suka. nak makan banyak masak lebih sikit. kalau kat sini guna beras cina. beras pendek2 dan berkanji. tapi rasanya guna beras biasa pon boleh, tapi bagi keras sikit.

3. tuna dan mayonis. tuna kalau yang dah siap tu pon ok jugak. ataupun buat sendiri, tuna, letak mayonis, tambah garam sikit. kacau sampai sebati.

4. kalau nak letak inti lain pon boleh. ikut citarasa masing-masing. nak letak isi ketam, timun batang, carrot and so on la. semua pon boleh. :D rasa nak tambah cili padi ponnnn boleh. haha

5. kesabaran kena ada! ^^

cara-cara nya adalah... *tengtengteng. music background*

1. nasi yang telah di masak tadi letakkan atas seaweed. tekan-tekan nasi tu bagi dia mampat. jangan letak banyak sangat nasi tu. yang sedang sedang ajaaaa.

2. letakkan tuna dan timun batang diatas nasi yang telak di penyet2 tadi. 


3. sesi gulung gulung sushi. 

dah siap dan boleh makan bersama orang yang tersayang.
:)



4 orang buat nakal:

Princess Feyqa said...

walaweh kt korea di panggil gimbap n i like it very much :)

NJihe.am said...

ingat lagi cite 'Birth of Rich Man', masa Shin Mi buat kimbab utk Jun Tae n Choi Suk Bong ;) http://studioous.blogspot.com/

A. Antos said...

salam... salam kenal dari saya.. blog anda sangat cantik dan berisi artikel menarik.. :)

PILOT LOVER said...

lately ni suke sgt mkn sushi..huhu tak tahu lah kenapa.. but looks very yummy lah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...