tips penjagaan barangan kulit.

assalamualaikum . salam sejahtera. selamat malam. :) dah vist , follow la.
Jangan tidur lagi. baca ni dulu.

aku sure mesti ramai yang suka barangan kulit kan? ye la. nampak elegant kalau pakai. kan? hari ni , aku nak kongsi macam mana nak jaga barangan kulit . contoh : beg , kasut.

google
nak cakap aku ada koleksi barangan kulit ni, er, x layak panggil koleksi. ada pon 2 3 jek. haha. ok la tu. sebagai student yang x ada income. ^^
barangan kulit ni kena la jaga betol-betol. x sayang ke kalau biar je barang-barang tu. kang beg nanges kang. haa,sapa susah. =.=! bukan kita je yang nak nampak cantik, barang-barang kita pon.

tips ni aku dapat dari ayah aku. mengikut pengalaman beliau ke kedai barangan kulit, ada sorang makcik ni yang bagitau.

cara-caranya ::..
1. menggunakan lotion badan (x kisah jenama apa) untuk di sapu kat permukaan kulit tu. bukan orang je tau pakai lotion ni, beg pon nak pakai jugak!

menggunakan khidmat pakcik google
2. selain menggunakan lotion , ubat gigi pon boleh pakai. see, banyak persamaan penjagaan kita dan barang-barang kita. kita gosok gigi, beg pon nak gosok jugak. just sapu-sapu sikit ubat gigi kat permukaan kulit barang tersebut.
sumber: abang GOOGLE
3.Jangan dedahkan barangan kulit terlalu lama dengan cahaya matahari. nanti kulit akan kering dan merekah

4. jangan bagi barangan kulit kita dalam keadaan lembab. nanti naik kulat.

sekian. selamat beramal. 

14 orang buat nakal:

haiqal said...

Lagi satu,jangan bagi kena habuk.Kalau simpan dalam almari,guna dust bag.

Kalau simpan dalam kadar yang lama,sila bawak keluar sekejap.They need cahaya matahari gak.

akmal afiqah said...

@haiqal tertinggal. btw, thanks. betol2.

^^nu[dd]yra^^ said...

hohohi..baca tips pjagaan barangan kulit cam tip jaga kulit lak...

bubuh losyen, bubuh ubat gg ...boleh try nih ;p

akmal afiqah said...

@^^nu[dd]yra^^ try la.hihi

dhiera said...

eh, macam tu ea..baru tahu~

Hisyam Nozi said...

Lulz, patutla wallet cepat rosak. Nice tips.

akmal afiqah said...

@dhiera selamat beramal tau.

akmal afiqah said...

@Hisyam Nozi tenkiu. :)

Gee_poziah said...

nak tanya,kalau ada kesan kotoran pun leh hilang ke kalau guna ubt gigi?beg kita kaler putih..la ni ada mcm hitam2 skitla...

akmal afiqah said...

@Gee_poziah insyaAllah boleh.. :)

Anonymous said...

Kata tetangga saya kalau d pakai orang dewasa juga bisa menghaluskan kulit, benar tidak ,,>..??

Yus RizaL said...

Kata Tetangga saya, kalau di pakai Orng Dewasa juga bisa menghaluskan kulit,.... benar tidak Gan ??

ellamirzah said...

klu wallet kulit tu dah terletak kat area yg lembab & dah ader kulat.. mcm mane nk bersihkan ae? xtau la pulak klu letak kat area lembab akan berkulat.. tulun selamatkn wallet saya!!!

ellamirzah said...

sy br pasan wallet dah ader kulat.. mcm mane nk bersih ae? x tau la pulak tempat tu lembab.. tulun selamatkn wallet sy!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...