pilihan : Asasi or Matrikulasi??

its not too late to wish congrates for those yg berjaya dalam SPM 2010 baru2 ni. bagi yg x berjaya, jangan sedeyh2. janagn give up! igatla, SPM bukan la segala2nya..

bagi yang dapat result agak bagus tu, mesti dah aim nak sambung asasi or matrik kan?
perbezaan matrik dengan asasi nie satu jek. asasi ni dah belajar dekat U.. so,agak terjamin la nak sambung degree tu. kalau matrikulasi, dorang kena fight sket nanti nak sambung degree. . so, i prefer asasi. tapi mengikut pengalaman dan dengar story dari kawan2 matrik, matrik lagi best kot. hehe.




kat cini ada list U yang menawarkan ASASI

Universiti Malaya (UM)
M0010 asasi sains hayat
M0020 asasi sains fizikal
M0300 asasi alam bina
M0700 asasi pendidikan islam
M0701 asasi syariah
M0702 asasi usuluddin
M0709 asasi pengajian islam dengan sains

Universiti Putra Malaysia (UPM)
P0050 asasi sains pertanian

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

Y0600 asasi undang2
Y0200 asasi ekonomi & sains pengurusan
Y0140 asasi sains kemanusiaan
Y0150 asasi bahasa inggeris
Y0707 asasi ilmu pengetahuan berteraskan wahyu & warisan islam
Y0151 asasi bahasa arab
Y0400 asasi kejuruteraan dan sains komputer
Y0080 asasi perubatan
Y0300 asasi seni bina dan reka bentuk alam sekitar
Y0010 asasi sains hayat
Y0020 asasi sains fizikal
Y0060 asasi farmasi
Y0070 asasi pergigian
Y0030 asasi sains kesihatan bersekutu
Y0031 asasi kejururawatan

Universiti Teknologi Mara (UiTM)

E0601 asasi undang2
E0150 asasi TESL
E0001 asasi sains
E0400 asasi kejuruteraan
E0600 asasi undang2

Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
Q0601 tamhidi syariah & undang2
Q0800 tamhidi sains dan teknologi
Q0210 tamhidi perakaunan dan muamalat
Q0080 tamhidi perubatan
Q0070 tamhidi pergigian

Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
Z0440 asasi kejuruteraan & pertahanan
Z0880 asasi sains & teknologi pertahanan
Z0220 asasi pengurusan & sumber pertahanan

Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
W0010 program asasi sains hayat
W0020 program asasi sains fizikal

pilih2 jangan x pilih..

p/s : pilihla asasi sains UiTM :) i dah belajar kat sana taw.. best. tempat cantik, selesa.. amat selesa. asasi sains UiTM just belajar 4 subjek. biology,physics,chemystry and mathematics.. TAPI pointer untuk final exam, subject wajib mathematics dan chemystry adalah WAJIB! markah satu lagi akan dibandingkan antara PYHSICS dan BIOLOGY.. markah korang akan di nilai mana satu yang lebih tinggi. BUT watch out. jangan terus drop subject yg x minat.. contohnya,physics.. if u fail,u must repeat it,. hehe.


37 orang buat nakal:

Anonymous said...

math sje je la yg wjib..chem xpn..;D

VECHNO-MiX said...

sy budak nakal. kah3

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

Gempa bumi bakal melanda di Malaysia jugak? Nauzubillah...
KIAMAT SEMAKIN DEKAT DENGAN KITA

akmal afiqah said...

any : ek?xtaw lak.haha

akmal afiqah said...

sapik : sy budak baik.. :P

Zati@Iqah said...

Thanks akak..sgt brguna untuk sy yg lepasan spm 2010 ni..:)

akmal afiqah said...

@Zati@Iqah most welcome dear. gud luck k.

Anonymous said...

Assalam kak.. sy nak tanya, kalau kita nak sambung belajar di USM bidg fizik, elok ambil asasi sains uitm atau matrikulasi sains fizikal?

Lepas habis asasi uitm akn terus diserap masuk ke uitm dlm bidg fizik ke? Boleh x apply USM dari asasi uitm? utk pengetahuan akak, sy minat fizik.

Asasi sains uitm kena belajar bio juga ke? tp sy kurg b'kebolehan.

Harap bantu, terima kasih :D

akmal afiqah said...
This comment has been removed by the author.
akmal afiqah said...

@Anonymous maaf lambat reply..

kalau nak matrikulasi, baik amek sains fizikal if u wana further to USM in physics la..
kalau asasi UiTM, dia xakan terus serap ke Uitm sbb asasi uitm under KPT.
means u kena apply balik UPU lepas habes asasi. klau u xnak amek bio, u mintak asasi kejuruteraan, asasi sains semua bljr. bio,math,chem,fzk.
but why not try.. rasanya boleh mintak tukar kos. try call uitm.

miera said...

bole x share cara nak survive kat univ ni?? sy dpt asasi sc hayat unimas.. so nak thu la jugak pnglaman org yg dah lalui asasi ni.. nnt sy xde la culture shocked.. =)

akmal afiqah said...

@miera dear, klu boleh, add akak dkt fb. i will tell u detail there.. hmm, paling penting, ingat balik apa yg bljr time spm dulu. sbb repeat yg dulu je, cuma lebih detail. kdg2 still pakai buku rujuka spm.

akmal afiqah said...

@miera btw, congrates tau..

Anonymous said...

Terima kasih kak utk tips. Saya dah buat keputusan nak ambil asasi sains uitm tu la, xjadi la matriks ;) saya dpt kat uitm bukit mertajam, penang.

akmal afiqah said...

@Anonymous same2 dik. papehal, boleh contact akak. gud luck taw!!

Anonymous said...

salam akak..nak btya klu asasi sains hayat unimas..nanti nak wat degree leh tukar u x...

akmal afiqah said...

@Anonymous dear, rasenye x boleh tukar u la..

anim said...

kak, kalau nak further study in psychology, nak ambil apa for dip or asasi ? pening lah, please help me :/

- [ Liya Saffura ] - said...

salam sis. saya baru dapat result spm 2011 baru2 ni. sy hanya mndapat 7a 2b. B+ for chem and physics. what do you suggest? i nak sngat buat asasi sains. adakah saya layak? pilihan pertama kat borang upu, patut asasi kat U mana? yang senang dapat laa. UiTM? Unimas okay tak? UM?

akmal afiqah said...

@- [ Liya Saffura ] - dear. btw tahniah for result gempak! ok. first of all, adik kena tau asasi uitm n UM, nanti degree x terus serap under U tu. means adik kena apply dgree n x tau U mana lagi akn sambung time dgree. unimas rasanya klo degree terus smbung sana kot. then, klo aim medic better pilih unimas, xde saingan sgt. uitm or um?? klo akak of kosss la uitm sbb dulu uitm kan. tapi klo nak ikutkan um lagi hebakkk kot. n blaja lagi susah ket. so, choose the best for ur future ok :)

sibungakucup said...

hai sis , sy baru je dapat result spm . i only got 7a 3b 1c. add math sy dapat C+ . the problem is , semalam sy tgk sy tak layak untuk ke asasi sains kat uitm. tapi sy layak ke asasi sains hayat kat UM . sy nak sangat jadi doctor , so if sy further study dalam asasi sains hayat ada chance tak sy jadi doctor ? and apa beza asasi sains hayat dgn asasi sains ?

akmal afiqah said...

@sibungakucup hye dear :) asasi sais hayat ni utk enggnering. so mmg x de chance utk medic. maybe adik boley try mntak asasi unimas. or masuk matrix. matrix pon ok if cita2 nak amek mdic. nnti strggle betol2 time matrix. biasanya matrix lagi senang dari asasi. kawan2 akak yg pegi matrix lagi ramai strugle compare dgn asasi. siyesly cakap!

Anonymous said...

salam kak..akak sekarang smbung medic ke? asasi scn kat UiTM susah sngt ke? sya lpasn spm 2011..thnx..

akmal afiqah said...

@Anonymous x. x sambung medic. hmm, quiet susah la. tp klo stdy hard ok je.

aliya atina said...

apa beza asasi sc hayat ngan asai sc ????

kalau dah rep tlg inform kat blog sy tq :)

akmal afiqah said...

@aliya atina sama je :D

Anonymous said...

er salam..
sya nk tnya klu saya amik sains fizik dkat matrik,nanti nk smbung ijzah ad jurusan ap je?

sya keliru nk amik sains hayat ke fizik.
sbb saya rasa sya x leh bwk bio
tp spm bio sya b itupon da 2syen and study abis
tp klu sains fizik dkat matrik,sya x tau ap course yg akn sya smbong nanti
camne eh?
bleh bg pendapat x??

Anonymous said...

Salam..sekadar nak bagitahu sekarang ni matriks dah takde sains hayat,sains fizikal. Dieorg dah tukar tiru macam UM punya style. Sekarang ni matriks ada pecahan modul.

Modul 1: fizik, biologi, kimia, matematik
Modul 2: kimia, biologi, matematik, sains komputer
Modul 3: fizik, kimia, matematik, sains komputer

Sepupu saya pernah masuk matriks pernah bagitahu saya yang sekarang ni silibus matriks lebih padat.
Tapi itulah, semua bergantung atas usaha masing2. Saya sendiri dapat tawaran matriks changlun dan asasi sains uitm.rasanya saya masuk uitm kot. :-)

Anonymous said...

saya plajr spm 2011..saya dpt matrik dkat banting(sains) n uitm diploma teknologi makmal perubtan...
tp saya x tau mana satu yg sya ptut prgi..
adakah saya berpluang mnjdi doktor klu saya terima diploma makmal prubtn 2?

Anonymous said...

kak, subjek agama kat asasi uitm tu lebih kurang mcm spm ker ? ade bahase melayu x ?

akmal afiqah said...

@Anonymous hm. tu sy x tahu la. better tanya orang yg ambil kos tu. sory ye :)

akmal afiqah said...

@Anonymous ye. makin lama sistem pembelajaran pon bertukar. zaman2 akak dulu lain, zaman korang lain. choose mana yg better ye. jgn lupa istikhoroh.

akmal afiqah said...

@Anonymous sory dik. akak x tau. zaman akak dulu xde subjek agama. sory byk2. rasanya dalam BM je kot. try tanya asasi uitm 11/12.

Anonymous said...

salam akak...
akak ada x detail2 pasal subjek2 yg akn diajar tu..mksud sy, math tu combination of math+add math ke?
mcm bio kimia sume tu, ada kaitan ngan spm dulu x?
hehe, nanti blh prepare2 sket..revise blik yg spm dlu..
tq akak..

miss ira said...

@Anonymous agama ade lgi. mcm biase laa but xsesimilar ngan spm. its called CTU and it means sains dan teknologi dalam islam. that means belajar sains dalam konteks islam. ok? bm.. xde just eng only.

farisya ajis said...

akak...time akak ada MUET tak? Susah tak?

Anonymous said...

akak, hi !!
sye sdg surf int. ntuk pengetahuan ttg tawaran program di USIM
surf2 je jumpe blog nih
jumpe akak la !!
haha

sye sekarang nih berminat untuk meneruskan pelajaran sye ke USIM
sbab sye dpt surat dri Unit Pengambilan Khas Pelajar (spe tah?) yg menawarkan sye ntuk pergi sne

sye nk amik kursus ICT skill dlm Program Tamhidi Sains & Teknologi

tpi sye kne amik semua kursus yg ade dlm prog. tuh ke?

cube akak tengok link nih
http://tamhidi.usim.edu.my/ms/program/senarai-subjek-dan-jam-kredit.html

pls akak, help me ♥♥♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...