Great Wall yg ohsemm

Alhamdullilah. i have been there in one of seven wonders in the world  on saturday 15/10/2011.
great experience at the great wall on the great day and everything is great. kehkeh


Aku tak pernah berangan untuk menjejakkan kaki ke Great Wall (Chángchéng = 长城 ) ni, apatah lagi memanjat dan menuruni tangga-tangga Tembok Besar China, yang sememangnya curam. Jejaknya kaki aku ke sini, menunjukkan bahawa aku telah pun melihat dengan mata kepala aku sendiri, salah satu dari 7 kejaiban dunia. *speechless*

kali ni kiteorang mengikuti lawatan bersama-sama kelas lain di Beijing Language and Culture University (BLCU). means campur dengan foreigner lain. best best. ^_^

map
ni kat area bawah. 
before nak memanjat tembok besar tu, kiteorang dibawa masuk ke dalam gua yang terdapat di kawasan ni. alaaa, x tau  lak nama gua ni apa, tapi memang lawa. :D





haruslah ada. hehe
then, jalan lagi. x naik tangga lagi time neh -.-

batu ada tulisan cina. 
x paham dia tulis pe. huhu
ni pameran batu-batu yang ada kat sini
batu batu lagi
yg ni skali tengok macam peta pon ada.
bermulalah perjalan kami dengan memanjat anak-anak tangga yang ada di sini untuk sampai ke puncak tembok besar.

berkali kali kali kali ganda tinggi dari tangga UiTM Puncak Alam
lahaiiii, semput nok.
tu dia, budak suka amek gamba. hehe
we can do it. we can do it~~
setibanya di atas, hilanglah segala penat naik tangga tu. Alhamdullilah.

dah nampak dah tu tembok cina.

pokok2 yg ada. sekarang ni musim autumm. so, sejuk . huhu :|

sangatttt panjang. memang x la nak jalan jauh2.

ni kat depan-depan jek. pergi depan lagi pon sama je batu2 yg ada tu. ekeke


kaki anak sapa ni oit.

haruslah lagi berposing. HAHA





amboi apek kat belakang tu. sempat lagi ye!

Subhanallah. one of the wonders in the world.



ekekeke
masih jauh perjalanan.

kita satu MALAYSIA!!



the best moment ever in the great wall when we having lunch together there. nasi goreng kampung ohkey!  memang ramai la  visitors lain yg  snap pic kiteorang time makan. biaselaaa, retis la katekan. haha.
this is rare bak kata makcik saleh tu.

dah panjat
kenalah turun
sayangilah bumi kita. GREEN :]

batu bersurat cina. hehe

OK, satu soalan bagi anda yang sedang membaca entri ni. Panjat susah ke, turun lagi susah?
Bagi aku, turun lagi susah. Panjat senang je, cuma jantung berdegup laju je dan kaki rasa lenguh sikit. Turun lagi susah, sebab cerun dan tapak kaki menerima banyak tekanan.

okbai. zaijian! 

12 orang buat nakal:

AsyraFirdaus said...

tamadun lama dengan binaan yang teguh. Subahanallah.

Rtp Farra Arisha said...

you get so much fun being there!! how i wish i could be there too, melawati tempat2 yg bersejarah..hehehe. great photo you get there!

take good care darling!!

si ngokngek said...

woo~~jelous2xx..lebih kurang mcm holiday ja..
kenapa merah,lighting ka..
tinggi lagi dr batu caves ka..hahahha

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

alahai, bestnya!! nnt fifi nk nyusul g sana ek!hafal jln tu dlu, nnt upah akak je jd tourist guide:P boleh???:)

akmal afiqah said...

@AsyraFirdaus :)

akmal afiqah said...

@Rtp Farra Arisha one day u can be there too. thanks dear ^^

akmal afiqah said...

@si ngokngek ni time weekend. hehe. merah sbb lampu merah. tinggi tersangatlah tinggi,

akmal afiqah said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION haha. oke oke. nanti nak hafal jalan. dah terer cakap mndarin bolela jd tourist guide :D

a r i l said...

pegi cine leh la upload gmbr..haha

akmal afiqah said...

@a r i l jeles lettew :p

MiFiqa said...

awesome ! :)

akmal afiqah said...

@MiFiqasgt owsome!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...