kerana KAK LIMAH , saya terasa.

soleyy soleyyy ...
x habis-habis lagi 'gila' semua orang pasal hantu kak limah nie.. penangan Hantu Kak Limah belom habis lagi kan? Ke aku yang ketinggalan? Lantak la. HIHI.
bukannya aku baru layan movie nie, tapi x kesampaian nak review pasal movie nie.


kenapa aku terasa? kenapa? kenapa? Kak Limah kacau aku ke? ataupun Kak Limah gaduh dengan aku? ishk! mustahil kot. Kak Limah x kenal aku.. mintak jauh la dia nyanyikan lagu enjit-enjit semut tu kat aku. >.< 
enjit-enjit semut, sapa sakit naik atas.. so,sapa x sakit turun bawah. ok, itu skrip tambahan.

pada suatu hari, burung pon berkicauan hari tu. ada yang bekerja, ada yang bergumbira.. ni kaki DVD nie... eh eh. 
mesti rata-rata ingat skrip dalam movie ni kan. ada satu part tu aku terasa..
"Haa.. Inilah ropenye masyarakat kat kampung kite ni. Haram tak peduli kan kepada masyarakat orang tua di kampung kita. Tapi, cube nampak je mak janda melintas balik. Haa, berebut la bertanya khabar."
aku bukan terasa pasal mak janda la wey. x ada maknanya nak tengok mak janda. baik tengok nenek aku. ^^ 
banyak mesej tersirat yang tersembunyi. Sama ada kita faham atau tak jer. Of course, mesej yang paling nyata ialah kurangnya sikap prihatin dalam masyarakat sekarang terhadap saudara-mara, atau jiran-jiran terdekat kita.


aku terasa part jiran tu. HEHE. kantoi sudah aku x ambil kisah pasal jiran. bukan salah aku jugak, salah dieorang jugak. dulu time budak-budak *sekarang dah besar* memang aku kenal la setiap makcik-makcik budak-budak yang ada kat taman aku nie. tapi sekarang jiran pon aku x kenal. betol! nak-nak budak-budak. tepi rumah je pon. aku x kenal. dengan slumber aku tanya mak aku, budak tu anak siapa? x pernah tengok pon. tettt! anak jiran tepi rumah. sadis betol. biasalah, budak-budak tu dah besau-besau sekarang ni. aku je yang kecik lagi. ok, terdapat hiperbola di situ. kehkeh. tapi bukan salah aku jugak, aku kan belajar jaoh, jaoh la sangat. jarang balik rumah. sekarang je terperok buat jeruk kat rumah. 
hok ni.. ambo nak oyat so bendo niy..sapo-sapo ada kencing manis,darah tinggi,gaut,lemah jantung…dok blake sikit, blake sikit,kalo aso nak kelik, kelik,kelik..

benda ni lak, jagalah kesihatan anda. nasihat untuk diri sendiri jugak. kurangkan manis dalam minuman, tambahkan manis dalam senyuman. ya, saya memang manis orangnya. :D
 Haa.. Elok la tu.. Pak Abu memang tak boleh memimpin dah. Inilah yang berlaku dalam parti politik kita. Dah tua masih lagi nak memimpin. Bila ada masalah, langsung tak boleh bertindak."
yang ni, no komen. x campur pasal politik.

betol kan? ala, aku rasa bukan aku sorang je macam tu. kan? tolong mengaku peliss! -.-
Banyak sindiran pedas dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah. Bukan sekadar lawak buang masa sejam setengah dalam panggung. Memang terbaek! 
haaa.. ce citeee ce citeee..

terima kasih sudi baca :)

18 orang buat nakal:

iz said...

errr..fenomena tul cerita ni kan?haha
sonok tgk ngan memember..

http://cintailmu89.blogspot.com/2011/04/saya-rela-digosipkankah3.html

akmal afiqah said...

@iz haha. betoll.. sampai semua skrip kot ingat.

kAmi dAn mEreKa said...

tumb up for HKL,
mmg byk mesej yg dia nak sampaikan,
kalau org lain tak sedar, tak tau lah, hehe =)

akmal afiqah said...

@kAmi dAn mEreKathumbs up jugak!

OreO HitaM said...

Blogwalking:

org melayu ni hanya buleh diteguq melalui sindiran...

akmal afiqah said...

@OreO HitaM hm. tu la pasal.

InGkLate said...

mmg terasa... byk sindiran2 dr mamat khalid yang patut kita pikir dua 3 kali.. mmg terbaik cite ni..hehe

kirovlala said...

bala bala

akmal afiqah said...

@kirovlala saya ada seminar nie..

akmal afiqah said...

@InGkLate betol betol. terasa jugak ke?hehe

acan ketot said...

yup2..
cter ney mang adew value...

akmal afiqah said...

@acan ketot betol tu dear.

Taufiq Wr said...

HAHAHAHA..cerita melayu paling lawak stakat ni..best2!!..

Anonymous said...

Pelan-pelan sikit cakap pasal kak Limah, ni Kak Limah nak cerita nanti bacalah blog Kak Limah pasal cite hantu ye. Kak Limah kat office pun dah femos pasal cite Hantu Kak Limah Balik Rumah, glamorlah sikit. Tapi...Kak Limah ni comel lote, taklah macam hantu kak Limah tu. http://www.maklimah-ghoststory.blogspot.com

akmal afiqah said...

@Taufiq Wr hehe. setuju!!!

akmal afiqah said...

@Anonymous hehe. bikin saspen jek.

stylolyta said...

suke blog u :)
http://menarikhotmenawan.blogspot.com/

akmal afiqah said...

@stylolyta thanks dear :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...