temuduga KPLSPM 2011

ALHAMDULLILAH.. hari ni aku ada temuduga bagi KPLSPM 2011 untuk kursus matematik (menengah). ramai yang ingat IPG ni just untuk sekolah rendah. tak tak tak. untuk sekolah menengah ni di bawah Program Pelajar Cemerlang (PPC) di mana subjek math, chemistry, physics, biology jek. kelainan dari program yang sedia ada tu, program ni kalau jadi cikgu , maknanya mengajar di sekolah menengah la. and then dapat melanjutkan pelajaran kat oversea. kat New Zealand x silap.



ramai yang tanya, nape nak apply maktab lagi? padahal dah abes asasi? soalan ni memang aku dah prepare awal2 la. dan sememangnya, aku ditanya soalan tuh. HAHA. aku jawab je la. sejujur dari hati ni. sampai nak gaduh dah tadi time inteview. HIHI. tapi enjoy. aku ambil tu sebagai pengalaman. ada la jugak kena skiping siket2 tadi. dah dia tanya BI, kena jawab la kot omputeh nie. memang ke LAUT la. hancos. lantak la broken pon. 

preparation aku sebelom nak inteview ni aku pergi sekolah mak aku dulu. wat apa? bukan practice mengajar. tapi aku pergi ambil AURA budak-budak. pergi tengok dieorang berlatih nasyid time tu. aku pergi sana tengok tu memang x sia-sia la. khidmat aku di guna pakai. tolong perbetol mana yang x betol. kalau nak suruh aku ajar nyanyi takut budak-budak x leh tido malam. ok, aku tipu jek. mesti boleh tido. :D

pengalaman untuk temuduga KPLSPM ni, first, kiteorang akan menduduki ujian insak selama 30 minit. ada 135 soalan. x susah pon soalan tu. x payah sibuk-sibuk nak tiru orang sebelah. lepas ujian tu, temuduga secara berkumpulan. dia akan bagi saoalan. tadi aku dapat pasal peranan TV.  time discuss tu, kena la eloberate isi tu. habis je dicussion, kiteorang kena keluar dari bilik temuduga tu dan menunggu giliran di panggil sekali lagi untuk temuduga secara individu. time neh, memang kena protect diri la nak bagi kita menang. means, jangan bagi dieorang nampak yang kita x yakin. keyakinan tu penting, jawapan cincai x apa. kehkeh.

lupa nak bgtaw, yang temuduga aku tu pensyarah dari new zealand. tapi orang melayu la.hehe.
so, sapa2 yang belom IV lagi tu, wish u luck la :)

kat sini pon ada jugak! tips inteview :) (klik je)

6 orang buat nakal:

syaheyz shizyntoz shamz said...

omygod~
best x??
ahahah~
aku pnyer turn esok~
cuak2~

akmal afiqah said...

@syaheyz shizyntoz shamz haha. rilek2. best ah boley gado dgn tukang intvw tuh. hAHA

deDetz said...

wahh..good luck..semoga berjaya =)
saya dah mohon, tapi tak terpilih untuk temu duga huhu~

akmal afiqah said...

@deDetzthanks.. u still boleh buat rayuan kan kalau betol2 nak.

rtyqa wsabri said...

mg gado gano yunk??

akmal afiqah said...

@rtyqa wsabri badi bahas mulut jek. ye saje tnye soalan2 nak mapuh kita.. pandai2 jawab ah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...